Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Heerts, nu drieënhalve maand voorzitter van de MBO Raad, zegt in het interview dat de problemen vooral worden veroorzaakt door de politiek. "Zo mag, als het aan staatssecretaris Dekker ligt, een leerling op de middelbare school straks niet meer blijven zitten", zegt Heerts. Het mbo moet die leerlingen vervolgens bijspijkeren.
Dat leidt ertoe dat jongeren op het mbo direct een achterstand oplopen, zegt het ROC van Amsterdam in de krant. De leerlingen die de taal niet beheersen, begrijpen weinig van de introductieteksten. "Daarmee stapel je achterstand op achterstand."
Volgens de MBO Raad-voorzitter is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het hele onderwijs om leerlingen basisvaardigheden bij te brengen. Hij pleit in de krant voor meer geld naar het basisonderwijs.
Warme overdracht
Heerts zegt overigens dat er ook regio's zijn waar het beter gaat. Bijvoorbeeld bij scholen die vmbo en mbo aanbieden. Die scholen, die volgens hem beter samenwerken, hebben duidelijk minder problemen met het wegwerken van achterstanden.
Volgens de MBO Raad komt dat vooral door de zogeheten "warme overdracht". Docenten van het vmbo geven aan de mbo-docenten door wat de aandachtspunten van de leerlingen zijn. Zo kan al direct bij aanvang of bijvoorbeeld in de zomer worden gewerkt aan het bijspijkeren van bijvoorbeeld taal en rekenen.